Ова е хотел. Ако сте доволно храбри

Финската туристичка компанија „Луксузна акција“ нуди затоплени куполи на Арктикот.

Сакате уникатен одмор? Пробајте да спиете со северните светлини и да се будите со поларните мечки.

Финска туристичка компанија смисли начин луѓето да одат на одмор на Арктикот. Наречен Иглу на Северниот Пол, ќе им овозможи на патниците да спијат во едно од 10-те загреани куполи со стаклени тавани, а дење да шетаат на температури помеѓу минус 20 и минус 40 степени.

„Не е за оние со слабо срце“, вели еден научник-истражувач.

Исто така, не е ни за повеќето Земјани, со оглед дека цената е околу 100.000 американски долари.

Џејн Хонканен, која ја создала Луксузна акција, компанијата што стои зад сето ова, признава дека ова не е за секој. „Ние ја обезбедуваме целата опрема“, рече тој за Си-ен-ен. „Но дефинитивно треба да имате дух на истражувач или научник“.

Хонканен се надева и дека посетителите ќе станат „гласници“ до светот во врска со климатските промени. „Навистина сум загрижена за климатската криза на планетата“, вели тој. „Поради климатските промени, не знаеме колку патувања можеме да направиме таму. Северниот пол е глечер“.

Луксузна акција ќе го отвори најсеверниот хотел во светот во април 2020 година.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе