Крвава битка со 70.000 литри вино во северна Шпанија (ФОТО+ВИДЕО)

Потопувањето во црвено вино можеби не им е забавно на сите, но тоа е идејата зад една од најпопуларните и најневообичаени - фиести во Шпанија.

 

Градот Харо денеска ја одржа годишната Винска битка во винарскиот шпански регион Риоха.

Организаторите велат дека целта е „најбрзо што можете комплетно да го натопите вашиот сосед со вино“.

Откако рано утрото се одржува миса, почнува да свири музика и учесниците се прскаат сè додека не снема вино (на располагање се 70.000 литри).

Меѓу правилата за учесниците: мора да се облечени во бело, со црвен појас; може да користат водени пиштоли наполнети со вино, градинарски распрскувачи или кофи; и во ниту еден момент за време на битката не смее да престанат да се смеат и да пеат.

Илјадници луѓе од лозјата на Харо и шумите излегуваат натопени од глава до петици.

Настанот се одржува за да се прослави Свети Петар и обилното производство на вино во регионот. Се завршува со голем ручек.

Фестивалот привлекува претежно млади посетители, дури и од Австралија.

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

повеќе