Арја води на листата

Американските бебиња сè почесто добиваат имиња од „Игра на престолите“

Многу бебиња лани добиле име Арја.

Новите податоци од американската Управа за социјално осигурување откриваат дека на повеќе од 4.500 американски бебиња минатата година им биле дадени имиња поврзани со „Игра на престолите“ - од 3.800 во 2017 и 3.200 во 2016 година. (Во овие бројки не се бебињата по име Џон или Џејми).

На прво место: Арја, име доделено на 2.545 бебиња родени во САД минатата година, иако Ен-би-си њуз забележува дека можеби не сите од нив биле инспирирани од Престолите, бидејќи „Арја е име што се користи на меѓународно ниво“.

Останатите 10 најупотребувани имиња и на колку бебиња им било дадено секое од нив:

Калиси: 560

Јара: 434

Лиана: 319

Денерис: 163

Шеј: 125

Ренли: 102

Џори: 72

Тирион: 58

Бриен: 33

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе