„ГИ ПРЕКРШУВА ПРАВАТА НА ГРАЃАНИТЕ“

Русија го блокира порносајтот Брејзерс зашто ја „оштетува човечката психа“

Руската влада го блокираше порносајтот Брејзерс со објаснување дека неговата порнографска содржина има „длабоко негативно влијание врз човечката психа“.

Рускиот медиумски регулатор Роскомнадзор во вторникот го стави сајтот на црна листа, блокирајќи го пристапот до него од руските сервери, објавија локалните медиуми.

Овој потег следува откако Окружниот суд Болшеглушитски во рускиот регион Самара во октомври 2016 година пресуди дека порнографската содржина на Брејзерс има „исклучиво негативно влијание врз човечката психа“ и „ги прекршува правата на граѓаните“. Случајот беше даден на суд од локалните обвинители, кои работат „во интерес на Руската Федерација“.

Брејзерс сè уште ја нема прокоментирано одлуката.

Без оглед дали сте поддржувач или противник на претходната власт, не можете да оспорите дека таа постави сосема нови стандарди во поглед на мерките, напорите и вложувањата за да се привлечат странски инвестиции, за наши услови. 

повеќе

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе