СЛОЖНИ ПОПОВИ ВО ПЕТОК МРСАТ

Презимиња според професиите: во Македонија најчестото презиме е Поповски, погодете од што? (ФОТО)

Нема да ве изненади фактот дека најчесто презиме во Македонија е Поповски - што се потврдува и со мапата објавена од полски дизајнер, кој ја склопил според најчестите презимиња поврзани со професиите во земјите. Македонија очигледно е најбогата со попови.

Во Британија тоа е Смит, презиме го носат луѓето чии предци биле ковачи, фармери и трговци. Варијанти на ова презиме се среќаваат низ разни делови од Европа.

Марцин Циура е 40-годишен дизајнер на софтвер од Краков е автор на оваа мапа откако случајно открил дека најчестите презимиња во Англија и Полска потекнуваат од иста професија.

Презимињата што потекнуваат од зборот „ковач“ (smith) најчесто се среќаваат во Англија, Франција, Португалија, Италија и Русија.

Во земјите од Северна Европа презимињата потекнуваат од зборот „воденичар“ (miller), а во централниот и источниот дел од Европа презимињата потекнуваат од зборовите „земјопоседник“ и „поп“ (Македонија, Србија, Бугарија, Црна Гора и Романија).

Најчестото презиме во Ирска, нормално, потекнува од зборот „морепловец“.

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе