Нил де Грас Тајсон објаснува што ќе се случи ако запалиш џоинт во вселената

Познатиот астрофизичар демонстрира дека универзумот е навистина преубав.

Размислете за сите одлуки - свесни или несвесни - што ги донеле стотици милиони организми во хаотичната ентропија на трилиони и трилиони атоми во просторот и времето за да дојдеме до овој момент: папарацо од таблоидниот портал Ти-ем-зи го прашува астрофизичарот Нил де Грас Тајсон што ќе се случи ако се запали џоинт во вселената.

Големата експлозија. Се создаваат ѕвездите и галаксиите. Па експлодираат. Се создава Земјата. Па јаглеродот. Па кислородот. Камбриската експлозија пред 500 милиони години. Петте големи истребувања. Почетокот и крајот на добата на диносаурусите. Човекот. Првите орудија. Земјоделството. Како би ја опишале марихуаната? Нов Амстердам. Војни. Култура на славни личности. Млад дечко од Јужна Африка емигрира во Америка со сон да го колонизира Марс, но во меѓувреме одлепува во мозокот и развива теорија на заговор дека херојот-нуркач всушност е педофил. Твитер. Карл Сејган. Пропаста на индустријата на весници. Харви Левин. Економија базирана на монополизација на вниманието. Интернет.

Каков прекрасен хаос. Каква прекрасна вселена.

Вајс

Од една страна, Уставот му доделува бројни функции, а од друга страна, скржаво ги определува средствата за нивно остварување на практичен план.

повеќе

Напредокот и оптимизмот што ги обележаа децениите по 2. Светска војна се гледаа во создавањето на средната класа, составена од луѓе што, иако родени во куќи со земјени подови, завршија со факултетски дипломи и добри работни места во големите градови. Поседуваа автомобили и викендички, летуваа на море и патуваа во странство без визи.

повеќе

Најголемиот предизвик на секоја земја е развојот и одржувањето на здрава популација.

повеќе