Роберт де Ниро: Некогаш инспиративната Америка сега е трагична глупава комедија

Роберт де Ниро ги предупреди новите дипломци дека кажано со филмски термини: „Америка некогаш беше 'инспиративна возвишена драма', но сега се претвори во 'трагична глупава комедија'.“

Двократниот оскаровец во неделата разговараше со дипломираните студенти на Универзитетот Браун и ги повика да „работат за да го спречат лудилото“ и да се стремат да го направат светот подобар.

Де Ниро стана почесен доктор по фини уметности.

73-годишниот глумец зборуваше против „кошмарната“ политичка клима на денешницата и го нарече претседателот Трамп „идиот“.

Ова не е првпат Де Ниро да го критикува Трамп. Тој му се нафрли на претседателот во видео објавено во октомври, велејќи: „(Трамп е) незрел идиот, тој е куче, тој е свиња, тој е измамник, булшит артист, џукела што не знае што зборува.“

Еден месец пред претседателските избори во 2016 година, тој рече дека сака „да го удри (Трамп) по лице“.

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе