Почина Малколм Јанг, коосновачот на Еј-си-ди-си

Австралискиот музичар Малколм Јанг, еден од основачите на Еј-си-ди-си со неговиот брат Ангус, почина денеска на 65-годишна возраст, соопшти бендот на својата фејсбук-страница и му оддаде почит на Јанг како „движечка сила“.

Јанг, кој страдаше од деменција во последниве години, починал опкружен со своето семејство.

Малколм и неговиот брат Ангус ја основаа групата уште во 1973 година во Сиднеј и во таа постава издржаа цели 41 година, по што Малколм поради својата здравствена состојба напушти бендот - му беше дијагностицирана деменција и едноставно веќе не можеше да продолжи - болеста толку напредна што тој веќе не се сеќаваше на песните.

„Со таа огромна посветеност беше движечката сила на бендот. Како гитарист, текстописец и визионер, беше перфекционист и едноставно уникатна личност. Секогаш се држеше до своите принципи и го зборуваше токму она што сакаше. На неговата лојалност кон фановите ѝ немаше рамна. Како негов брат, тешко ми е со зборови да изразам што сè тој ми претставуваше во животот, нашиот однос беше уникатен и посебен. Зад себе остави големо наследство, кое ќе живее вечно. Малколм, одлично завршена работа!“, напиша Ангус.

На Водно навистина не му треба сега и жичарница нова да се гради.

повеќе

Неконтролираниот политички развој, кој создаде пет парламентарни партии на етничките Албанци, ја прави нестабилна политичката ситуација не само кај aлбанскиот блок, туку и на ниво на државата. 

повеќе

Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021 се носи во екс-пост заробена држава каде тензиите помеѓу администрацијата, економските агенти, клиентите и општеството се големи.

повеќе