Ноел Галагер: Факинг преболете го брегзитот

На бившиот гитарист на Оејзис му е преку глава од „лелекањето“ за брегзитот.

Поранешниот композитор и гитарист на Оејзис Ноел Галагер смета дека Обединетото Кралство треба да „го преболи“ брегзитот, а оние што се жалат на резултатот од референдумот треба „да се факинг помират со него“.

Зборувајќи во средата во разговор во живо на Фејсбук со музичкиот канал Нојзи, Галагер рече дека е на страната на оние што се за останување во Унијата, иако не гласал на референдумот. Но дискусиите за брегзитот очигледно го нервираат.

„Во Англија брегзитот е као, не ми се верува дека се крева толку прашина околу тоа“, рече тој. „Знаеш што мислам? Тоа им беше дадено на луѓето на гласање, луѓето гласаа. Тоа е демократија. Факинг преболете го тоа.

Јас не гласав затоа што не сметав дека тоа воопшто треба да се става на гласање, бидејќи како најобични членови на јавноста како сте вие квалификувани да разговарате за распад на најстариот континент во ебаниот свет?“

Тој додаде: „Тогаш луѓето што пробуваа да го поништат гласањето, тоа го нарекуваа фашизам. Но веќе не го нарекуваат фашизам, бидејќи тие се факинг 'во право'. Не мислам дека требаше да ја напуштиме Унијата, бидејќи токму во моментот кога тоа се случуваше чувствував дека им го вртиме грбот на Французите, кои минуваа низ некое мрачно терористичко срање.“

„Но тоа сега се случи“, рече Галагер. „Тоа беше легално гласање. Факинг завршете го тоа и да продолжиме понатаму.“

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе