АУТОПСИЈАТА ПОКАЖА

Кери Фишер имала кокаин, хероин, екстази во организмот кога умрела

Кери Фишер имала повеќе лекови во својот организам кога доби срцев удар на летот кон САД, а подоцна и почина, вели целосниот извештај за аутопсијата.

Медицинскиот испитувач на округот Лос Анџелес заклучил дека „апнеја при спиење и други неодредени фактори“ придонеле за смртта на Фишер во декември, на возраст од 60 години. Во извештајот за аутопсијата се забележува значењето на „повеќето супстанции што биле откриени во крвта и ткивото на Фишер“ и се истакнува дека причината за смртта не може да се утврди, пренесе Си-ен-ен.

Во соопштението за медиумите од канцеларијата на иследникот објавено во петокот се споменува дека во организмот на Фишер биле најдени дроги, но не е објаснето детално.

Токсиколошкиот преглед, објавен во понеделникот, покажал дека Фишер можеби консумирала кокаинот во рок од 72 часа пред да ѝ се слоши. Наведени се и хероин и метадон, заедно со „мала изложеност на МДМА“.

МДМА е попозната како дрогата екстази.

Фишер отворено зборуваше за своите битки со злоупотребата на супстанции и менталната болест, пишувајќи за нив во своите мемоари.

Нејзината ќерка, глумицата Били Лурд, минатата недела објави соопштение во кое ги призна проблемите на својата мајка.

„Мајка ми целиот свој живот се бореше со зависноста од дрога и со менталната болест“, рече Лурд. „Таа на крај умре од тоа. Таа намерно отворено зборуваше за целата своја работа во однос на општествените стигми што ги придружуваат овие болести“.

Ако лидерите на двете најмоќни земји во светот – САД и Кина имаат суштински разлики во начинот на кој тие гледаат на меѓународните односи, какви се изгледите за глобално зајакнување на соработката?

повеќе

Најновите случувања на релација политичка власт-граѓански сектор, повторно го отвораат прашањето за односите помеѓу овие два сегмента на општествениот живот.

повеќе

Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна сила постојано заостанува зад процентот на мажите. 

повеќе