Идејата на Џорџ Лукас за Ѕвездени војни 7-9 е полоша отколку што можете да замислите

На 30 октомври 2012 година Џорџ Лукас се откажа од своите права на франшизата „Ѕвездени војни“, кога Дизни го купи Лукасфилм за добри 4,05 милијарди долари. 

Иако обожавателите не беа воодушевени дека Дизни ќе го командува најголемиот научнофантастичен серијал на сите времиња, се покажа дека ова е мала цена што требало да се плати за да се спречи Лукас да го прави она што го планирал понатаму.

Иако досега тој само навести што би правел со следната трилогија на филмови, некои од неговите планови се откриени во книгата „Приказната на Џејмс Камерон за научната фантастика“.

Еве што сакал Џорџ да направи:

Мора да мисли на (што и да се) мидиклоријаните - глупавите технолошки зборчиња на Квај-Гон Џин кога ја објаснува Силата во „Фантомска закана“.

Мора да признаете дека е многу смешно тоа што ќе направел нешто за што знаел дека обожавателите ќе го мразат.

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе