Целосната листа на добитници на Оскар во 2018 година

Тоа е најголемата ноќ во Холивуд - и најисториската, кога и најмладите и најстарите номинирани во историјата чекаат да бидат наградени. Иако стотици луѓе се борат за златните статуи, само одреден број може да си одат дома со награда. Еве ја целата листа на победници на 90-те награди на Академијата.

Најдобар филм:

Обликот на водата

 

Најдобар режисер:

Гиљермо дел Торо, Обликот на водата

 

Најдобра глумица:

Френсис Мекдорманд, Три билборди пред Ебинг во Мисури

 

Најдобар глумец:

Гери Олдман, Најмрачниот час

 

Најдобро оригинално сценарио:

Бегај оттука

 

Најдобро адаптирано сценарио:

Повикај ме со твоето име

 

Најдобра глумица во споредна улога:

Алисон Џени, Јас, Тоња

 

Најдобар глумец во споредна улога:

Сем Роквел, Три билборди пред Ебинг во Мисури

 

Најдобра монтажа:

Данкирк

 

Најдобар странски филм:

Фантастична жена

 

Најдобар анимиран филм:

Коко

 

Најдобар документарец:

Икар

 

Најдобар дизајн на продукција:

Обликот на водата

 

Најдобра фотографија:

Роџер Дикинс, Блејд ранер 2049

 

Најдобар костум:

Фантомска нишка

 

Најдобра монтажа на звук:

Данкирк

 

Најдобар микс на звук:

Данкирк

 

Најдобар краток анимиран филм:

Драга кошарко

 

Најдобар краток филм:

Тивкото дете

 

Најдобра оригинална музика:

Обликот на водата

 

Најдобри визуелни ефекти:

Блејд ранер 2049

 

Најдобра шминка и фризура:

Најмрачниот час

 

Најдобар краток документарен филм:

Рајот е сообраќаен метеж на 405

 

Најдобра песна:

„Remember Me“, Коко

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе