Забава

Останато од Забава

Во функционална држава нема ни да се приметиш неправилно паркирано возило бидејќи надлежните веќе го виделе и го решиле и пред тебе. Во полу-функционална држава треба да пријавиш за тој проблем да се реши. Третата фаза е Македонија. За тоа што некое возило е отстрането, тука лично им се заблагодаруваш на премиерот и градоначалниците.

15 Мај 2019 - 09:21

Некој пишал, на мајка ми полесно ќе ѝ објаснам ако ме фати да гледам порно отколку да ѝ објаснам зошто го гледам ова. Немате идеја колку е тоа точно.

15 Мај 2019 - 08:57

Тетовирањето има две важни правила: Прво, немој на себе да ја тетовираш девојка ти / дечко ти. Второ, ако не го послуша првото правило гледај да знаеш некој што добро црта самураи. Дечково на пример паднал на првото, ама има грб за второто.

14 Мај 2019 - 14:30

Во најамбициозното и најхраброто од досегашните предвидувања на исходот на Евровизија ги имаме првите три места во крајниот исход, и еден голем бонус заради кој моравме исходот денес да го објавиме а не да чекаме до петок.

14 Мај 2019 - 12:42

Година 1998, Џорџ Р.Р. Мартин познат само по дома и ретко на кој друг, за време на некоја конвенција дава интервју за некоја нова книга што ја пишува со наслов „Судир на кралеви“, инаку втора книга од неговиот серијал „Песна за мразот и огнот“. Со нула подготвеност за зборење пред камера, и идентично искуство, Мартин меѓу другото планира дека за 5-6 години сите книги од серијалот ќе му бидат завршени. 21 година подоцна, уште не се.

14 Мај 2019 - 12:20

Една исповед од нас: освен финансовиот, никој не разбира што пишува и како се чита фискална сметка (посебно на оние тесните), кое е прво, која количина си купил, колку е парче, која бројка на што се однесува, зошто толку си купил, како дојде за 3 работи излезе со количка... Изгледа не сме биле единствени кога дизајнери се зафатиле да го решат проблемот.

14 Мај 2019 - 11:50

Загреб преживеа ветар каков што луѓето таму не памтат последниве 45 години. Преку 100 километри на час, со корнење дрвја, фасади и кровови. Надлежните служби за помош имале неколку стотици интервенции а на терен се неколку илјади пожарникари кои пробуваат да ја санираат штетата.  

13 Мај 2019 - 16:34

Не е испарување, не е некоја масовна завера за труење на масовни популации, туку краткиот одговор, како во многу вакви случаи, за жал е - рак. Во тамошниот водовод со години мислат дека немаат никаков проблем со квалитетот на водата, се додека еден нивен корисник (фабрика за безалкохолни пијалоци) не им се јави за да ги извади од памет.

13 Мај 2019 - 16:00

Проектот за кој известивме во 2016-та во статијата „Рамбо собира пари за соларен брод“ е финиширан и пловилото на Рамбо конечно накваси дупе. 20-минутна „репортажа“ од таа светковина, со блех- музика, со гусли, со све.

13 Мај 2019 - 15:57

Швајцарско-исландскиот уметник, Кристоф Бушел, доаѓа до потонат рибарски брод, го мкне до Венеција и го изложува на годишното биенале. Што баш тој брод? Ова е истиот рибарски брод кој во 2015-та потона заедно со 800 мигранти тргнати од Либија кон Европа.

13 Мај 2019 - 14:15

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе