Третпат во 40 години

Зошто во Сахара падна снег? (ФОТО)

Пред неколку дена несекојдневни временски услови донесоа снег во најтоплата пустина во светот, Сахара.

На таа локација снег паѓа трет пат во изминатите четири децении: првпат во 1979, а вторпат во 2016. Ова коинцидира со други примери на екстремно време низ планетата – од непостоечката зима кај нас, преку најстудената забележана на истокот на Северна Америка, а во Австралија се измерени дури 47 степени Целзиусови.

Високиот воздушен притисок над Европа го „турка“ студениот воздух појужно во Сахара отколку што е вообичаено. За време на летото температурата се качува до 38 степени Целзиусови и жителите на планината Атлас подобро се носат со жештините отколку со студот и снегот.

Санкањето на песочните дини и првите борби со снежни топки ги израдуваа најмладите во населените места откако наврнаа 40 сантиметри снег, кој веќе до пладнето се стопи на температури над 10 степени.

Додека едни невообичаените врнежи ги припишуваат на климатските промени од забрзаното глобално затоплување, некои научници сметаат дека во северна Африка почнува нов, влажен климатски период.

Од пред 11.000 години до пред 5.000 години северна Африка била зелена, плодна и полна со езера и реки, сѐ додека нешто релативно нагло не го прекинало „дотокот“ на влажни фронтови.

Палеонтолозите и археолошките наоѓалишта откриваат дека таму некогаш живееле слонови, антилопи, нилски коњи и стада дивеч кои ги ловеле ловците и тие сцени ги цртале на внатрешноста на пештерите. Таа ера е директен резултат на африканската монсунска клима која се формира како влијание на периодичните варијации во Земјината орбита околу Сонцето кои се случуваат секои 20.000 години.

Сепак, останува фактот дека, лаички кажано, е прерано за нова „влажна ера“ и дека најверојатно станува збор за радикални климатски промени предизвикани од загревањето на Земјината атмосфера.

Албанците сакаат да се поврзат со Илирите, Бугарите со Траките, а според нашите политичари и гласните негатори само ние немаме такво право, а за тоа има најмногу доказателства во македонскиот јазик, но и во фолклорот, носиите, архитектурата, музиката...

повеќе

Мухамед Али Џина ѝ приговараше на соседната земја зошто се нарекува себеси Индија, а не Хиндустан.

повеќе

Откочувањето на политичките кризи со помош на форматот на лидерските средби не е најдобриот начин, но засега е најуспешниот за излез од повремената политичка кратковидост.

повеќе