Ескобарес, Тексас

Животот во најсиромашниот град во САД (ВИДЕО)

Малиот град Ескобарес е најсиромашниот град во Соединетите Американски Држави, пишува Би-би-си.

Во тој град во сојузната држава Тексас 62 отсто од жителите живеат под границата на сиромаштијата.

Тоа е најголемиот процент на жители кои живеат под границата на сиромаштијата во сите градови на САД кои имаат најмалку 1.000 жители.

Ескобарес се наоѓа во близина на американско-мексиканската граница и се бори против криминалот и невработеноста.

Локалните власти тврдат дека се трудат да го извлечат овој град од сиромаштијата.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе