Жена во Индија го ризикува животот поради недостигот од вода (ВИДЕО)

Снимка на која се гледа како жена во Индија се качува по стрмен ѕид на бунар брзо се рашири по светот и го истакнува актуелниот недостиг од вода во делови од централната индиска држава Мадја Прадеш.

Скриншот Твитер

На снимката се гледа како жената се спушта по стрмниот ѕид на бунарот без јаже или каква било безбедносна опрема за да стигне до водата.

Како што јавува Би-би-си, луѓето во селото Бусија се присилени на екстремни мерки откако бунарите и езерцата пресушиле. Повеќе места низ Индија се соочуваат со слични кризи.

Снимките на кои се гледа како Индијци ги ризикуваат своите животи за да дојдат до вода сè почесто стануваат вирални. Пред два месеци се појави слично видео кое прикажува како жена се спушта по ѕид на бунар во Махараштра за да дојде до вода.

Пред три години во глобалниот извештај за состојбата со водата Индија беше наведена како една од 17 земји во која „водениот стрес“ е опишан како „екстремно висок“.

Во индиската држава Мадја Прадеш недостиг од вода има секое лето. Владата на таа држава вети дека ќе изгради водовод до секое село до 2024 година, а милиони луѓе и понатаму живеат без пристап до вода за пиење.

Легенда под Главна слика

Скриншот Твитер

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе