Со метални шипки

Жена дивјачки претепана од маскирани лица во Хонг Конг (ВИДЕО)

Вознемирувачко видео покажува дека една жена е опкружена и претепана од маскирани демонстранти во Хонг Конг. Властите се борат да спречат уште поголемо разгорување на насилството во полуавтономниот град.

Нападот наводно бил предизвикан од политичко несогласување меѓу жената и групата вооружени демонстранти. На видеото од нападот се гледа дека жената се обидува да замине, но едно лице облечено во црно ја фрла на земја. Еден од мажите потоа користи нешто што личи на метална шипка и почнува да ја удира по главата. Жената потоа седнува на тротоарот додека групата ја опколува и ја малтретира. Еден новинар ѝ помага да застане на нозе додека по лицето ѝ тече крв. Таа повторно се обидува да замине, но напаѓачите ја фаќаат и повторно почнуваат да ја тепаат со своите шипки. Еден човек потоа ја штити со своето тело додека таа седи свиена на земја.

Снимката наводно е направена во понеделникот, а некои коментатори велат дека ѝ фали соодветен контекст и дека е како „паралелен свет на снимките со полициско насилство“.

Во понеделникот, по сличен вербален судир група демонстранти полеаја еден маж со запалива течност и го запалија. Лидерката на Хонг Конг, Кери Лам, вети дека ќе го врати редот на полуавтономната територија, опишувајќи ги насилните демонстранти како „непријател на народот“, кои „немилосрдно го уништуваат општеството“.

Сепак, насилството не се смирува. Во вторникот вечерта демонстранти вооружени со молотови коктели, копја и друго оружје го зазедоа Кинескиот универзитет во Хонг Конг (ЦУХК).

Излегува дека само Македонците на овој свет се должни пред сè да се грижат за правата на сите други луѓе и на крајот да размислуваат (но само да размислуваат) за себе.

повеќе

Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во регионот и пошироко.

повеќе

Мора да се пристапи кон воведување нови мерки за поголема контрола на лицата кои поседуваат нелегални пари.

повеќе