Зеленски до ЕУ: Во јуни да добиеме статус на кандидат, благодарност до Балканот за разбирањето

Статусот на кандидат за членка на Европската Унија за Украина треба да биде одобрен на самитот во јуни, порача денеска украинскиот претседател Володимир Зеленски во видеоповик до лидерите на тој блок, кои денеска на самит во Брисел разговараат за украинската криза.

Фото: ЕПА

„На стратегиско ниво, статусот на земја-кандидат за членство во ЕУ на Украина треба да биде одобрен уште во јуни“, рече Зеленски.

Тој особено им се заблагодари на земјите од Западен Балкан „за разбирањето и за поддршката на кандидатскиот статус за Украина“.

„На 8 април, кога беше усвоен петтиот пакет санкции, добивме прашалник за кандидатурата и веќе го одговоривме, ѝ дадовме одговори на Европската комисија. Сметаме на истата реакција од Европа и ја отфрламе секоја алтернатива, која никому не му е потребна. Мора да бидеме како вас“, порача Зеленски.

Украинскиот претседател рече дека Украина ги исполнила сите критериуми за кандидатски статус.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе