Закерберг конечно призна дека Фејсбук згрешил

Основачот на Фејсбук Марк Закерберг призна дека Фејсбук „направил грешки“ во случајот на аферата со Кембриџ аналитикс.

Закерберг во прилично долгиот пост на Фејсбук напиша дека се случило „прекршување на довербата“ меѓу креаторот на апликацијата Александар Коган, фирмата Кембриџ аналитик и Фејсбук.

Но, тој додаде и дека се случило кршење на довербата меѓу Фејсбук и „луѓето што ги споделиле нивните податоци со социјалната мрежа“.

„Јас го почнав Фејсбук и на крајот на денот јас сум одговорен за она што се случува на нашата платформа“, напиша тој.

Најави и конкретни мерки. За почеток, како што вети, ќе ги истражи сите апликации кои имале пристап до големо количество информации од моментот кога во 2014 платформата беше сменета за поприлично да се ограничи пристапот до информациите на корисниците.

Во иднина, според Закерберг, дополнително ќе се ограничи пристапот до корисничките информации за да не се случуваат вакви нешта.

Операциите направени кај повеќето интерсексуални новороденчиња е од козметички причини.

повеќе

Внимателноста во водењето на преговорите за името и изјавите околу нив сега е повеќе од нужна.

повеќе

Во најсеверните делови на грчките региони Западна и Централна Македонија, сите народни ора се инструментални песни. Традиционалните песни во овие региони некогаш имаа зборови - но тие беа на јазик што грчката држава речиси еден век се обидува да го избрише: македонскиот словенски, вели Петрос Карацареас, лектор по англиски јазик и лингвистика на Универзитетот на Вестминстер, Велика Британија.

повеќе