Портпаролката на руската дипломатија

Захарова за изјавата на Макрон за „клиничката смрт“ на НАТО: „Златни зборови“

Официјалната портпаролка на министерството за надворешни работи на Русија Марија Захарова изјавата на претседателот на Франција Емануел Макрон дека НАТО е „клинички мртво“ ја нарече вистинска сотојба на Северноатлантската алијанса.

„Златни зборови. Вистински зборови кои ја одразуваат вистинската состојба во НАТО. Меѓутоа, постои едно „но“.Како конкретно Европа може да ја контролира својата судбина? 20 век – две светски војни, 19 век и понатаму наназад низ вековите – бескрајни локални војни и „извоз на идеологии“ со помош на оган и меч“, напиша Захарова на Фејсбук.

Според неа, процесите кои настанаа по потпишувањето на „точките на Вудро Вилсон“ во 1918 година кои минаа низ „калење“ во Втората светска војна, кои се развија во економска и политичка интеграција на Европа, помогнаа да се излезе на крај со главните задачи – да се сопрат бескрајните европски поделби. Но притоа тие доведоа до криза на идентитетот и развојот.

Францускиот претседател Макрон за Економист изјави дека НАТО „паднало во кома“, а дека Европејците не можат да сметаат на воена помош од САД.

Она она што го нудат медиумите во времето на ковид-19 покажа колку тие не се подготвени за да известуваат во време на криза, а кризите ги има сè почесто.

повеќе

Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од сегашната криза.

повеќе

Како да разликуваш дали „Македонец” означува етничка припадност или државјанство? Според потребата на моментот!

повеќе