Захарова: „Таквите чекори нема да останат без одговор“

Русија соодветно ќе одговори на санкциите на ЕУ поради случајот со опозицискиот лидер Алексеј Навални и ситуацијата во Либија, рече Марија Захарова.

„Таквите чекори нема да останат без наш соодветен одговор“, рече Захарова, пренесува Taсс.

Како што истакна таа, објаснувањата со кои ЕУ ја оправдува ваквата одлука „не држат вода и се на работ на апсурд“.

„Се разбира, не се зборува за било каков вистински доказ“, истакна Захарова.

ЕУ денес воведе санкции против шест руски функционери и еден субјект „за употреба на хемиско оружје“, како што се наведува, односно труењето со Новичок и „обидот за убиство на Алексеј Навални“.

Усвоените рестриктивни мерки се состојат од забрана за патување во ЕУ и замрзнување на имот, а на поединците и субјектите на ЕУ им е забрането да ставаат средства на располагање на оние кои се санкционирани.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе