Портпаролката на руската дипломатија

Захарова: Основачот на сириските „Бели шлемови“ е британски шпион, соработувал со Ал каеда, бил на Косово

Русија бара од Британија да добие објаснување околу тврдењата дека основачот на организацијата „Бели шлемови“ е поранешен агент на британската контраразузнавачка агенција МИ6.

Се наведува дека, меѓу другото, тој соработувал со Ал каеда додека бил активен на Косово.

Таа објасни дека станува збор за Џејмс ле Мезурие, кој бил присутен во многу земји низ светот при конфликтни ситуации, меѓу другото и на Балканот, но и на Блискиот Исток.

„Истражувањата укажуваат дека тој поранешен агент кокетирал со терористички организации додека бил активен на Косово. Меѓу другите, во неговиот тим имало и припадници на Ал каеда“, истакна Захарова.

Со ова Захарова даде коментар на изјавата на заменикот на британскиот министер за надворешни работи Ендрју Марисон за тоа дека претставниците на „Белите шлемови“ наводно станале објект на дезинформациската кампања која ја спроведуваат властите на Русија и Сирија.

„Белите шлемови“ имаат голема поддршка од Западот со објаснување дека таа организација продонесува на спасувањето на цивилите во зоните во Сирија каде што се одвиваат борбите, додека сириските и руските власти тврдат дека токму тие спроведуваат непријателска пропагандна активност и соработуваат со екстремистите.

Русија и Сирија ги обвинуваат „Белите шлемови“ и дека се одговорни за провокацијата која му послужи на Западот да го обвини Дамаск за употреба на хемиско оружје.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе