Заедничко судење на четворицата поранешни лидери на УЧК во Хаг

Специјализираните совети за Косово соопштија дека на четворицата обвинети поранешни лидери на УЧК во Хаг ќе им биде судено во заедничка постапка.

EPA-EFE

Во притворот во Хаг се наоѓаат поранешните лидери на УЧК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Красниќи, кои пред Специјализираниот суд се обвинети за воени злосторства и злосторства против човештвото.

Обвинението против нив беше потврдено на 26 октомври 2020 година, а објавено на 5 ноември.

Во случајот против Тачи и другите, претресниот суд сè уште нема одлучено кога случајот ќе му биде даден на претресниот совет.

Случајот во моментов е во преткривична фаза, пренесува Танјуг. За време на оваа фаза претпретресниот судија одржува рочишта, по потреба, за да ја спреми постапката. Претресниот судија треба врз основа на аргументите на страните да одлучи кога ќе се претстават предрасправните акти.

Кога ќе завршат подготовките, судијата ќе им го предаде актот на тричлениот совет и резервниот судија. Датумот на почетокот на судењето не е одреден.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе