За девет месеци во Мексико се убиени повеќе од 88 политичари

Најмалку 88 политичари се убиени во нападите на организирани криминални групи во Мексико во последните девет месеци.

Фото: ЕПА

Според локалните медиуми, во извештајот објавен пред федералните избори закажани за јуни во Мексико, се наведува дека организирани криминални групи убиле 88 политичари во последните девет месеци.

Во извештајот се наведува дека заканите и уцените кон градоначалниците, парламентарците и кандидатите се зголемени пред федералните избори, кои треба да се одржат за шест дена, а се нагласува дека државните безбедносни мерки се покажале недоволни.

Во извештајот се забележува и дека Чивава, Веракруз и Канкун се најопасните места за политичарите.

Според извештајот на Здружението на локалните органи на власта во Мексико, објавен на 10 март 2021 година, помеѓу 2006 и 2020 година организираните криминални групи убиле 192 градоначалници во Мексико.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе