За девет месеци во Мексико се убиени повеќе од 88 политичари

Најмалку 88 политичари се убиени во нападите на организирани криминални групи во Мексико во последните девет месеци.

Фото: ЕПА

Според локалните медиуми, во извештајот објавен пред федералните избори закажани за јуни во Мексико, се наведува дека организирани криминални групи убиле 88 политичари во последните девет месеци.

Во извештајот се наведува дека заканите и уцените кон градоначалниците, парламентарците и кандидатите се зголемени пред федералните избори, кои треба да се одржат за шест дена, а се нагласува дека државните безбедносни мерки се покажале недоволни.

Во извештајот се забележува и дека Чивава, Веракруз и Канкун се најопасните места за политичарите.

Според извештајот на Здружението на локалните органи на власта во Мексико, објавен на 10 март 2021 година, помеѓу 2006 и 2020 година организираните криминални групи убиле 192 градоначалници во Мексико.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Kога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн.

повеќе

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе