Попокатепетл

Вулканска ерупција во Мексико: Загрозени 20 населени места (ФОТО+ВИДЕО)

Вулканот Попокатепетл еруптираше денес во Мексико и се очекува вжарениот пепел да загрози најмалку 20 населени места, објавија локалните медиуми.

Според извештаите, ерупцијата се случила околу 8:17 часот по локално време, а облакот од пепел се издигал до висина од 1,5 километри и се движи во правец на општината Пуебла.

Последната ерупција на вулканот Попокатепетл се случила ноќта на 26 март и тогаш лава и вжарена пепел достигнале на околу 2,5 километри од кратерот.

Во изминатите неколку месеци е забележана зголемена активност на овој вулкан.

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе

Оваа појава почнува да претставува сериозна закана за учениците, но и грижа за родителите и наставниците.

повеќе

Пробацијата претставува клучна новина во реформата на нашиот пенитенцијарен и казненоправен систем и приоритетна цел на владината политика.

повеќе