Од 1 јануари

Вучиќ: За секое првородено дете ќе дадеме по 300.000 динари

Претседателот на Србија Александар Вучиќ изјави дека државата од 1 јануари наместо досегашните 100.000 динари за првородено дете ќе плаќа 300.000 динари (157.000 денари) за дополнително да се поттикнат раѓањата и најави дека ќе се измени Законот за семејство, пишува Н1.

Фото: ЕПА

Вучиќ на прес-конференцијата рече дека ќе се работи за дополнителни пари за раѓање на второ дете, бидејќи смета дека второто дете е „еден вид пресвртница“. Тој прецизираше дека овие мерки подетално ќе бидат објавени во следните 15 дена.

„Го имаме предвид фактот дека исчезнуваме како нација, дека нè има се помалку, бидејќи податоците покажуваат дека стапката на наталитетот е само малку поголема од 1,5, а за проста репродукција стапката треба да биде 2,15. Ние сме се постари и економскиот напредок ќе зависи од тоа како ќе обезбедиме напредок на нацијата со овие демографски мерки“, рече Вучиќ на прес-конференцијата.

Тој посочи дека помошта од 300.000 динари ќе биде издвоена од државниот буџет, а Градот Белград и многу други градови ќе продолжат да им помагаат на родилките.

Вучиќ додаде дека денеска мајките го раѓаат своето прво дете во Србија на 30 години и најави дека ќе се обидат да ги мотивираат студентите да не бегаат од раѓање деца.

„Доколку добијат дете, мерката за студентите ќе биде да не важат за нив испитните рокови, но дека факултетите мора да ги завршат до 26 години, а Медицински факултет до 28 години, за секогаш да можат да полагаат“, објасни Вучиќ.

Тој додаде дека така ќе се создаде поинаква социјална средина и овие млади луѓе нема да имаат впечаток дека ја уништиле кариерата затоа што ги исполниле своите родителски потреби.

Како што најави, државата неповратно ќе дава учество за станови на млади брачни парови. Имотот ќе биде запишан „на мајката“, што ќе биде одлична мерка што ќе им значи на младите парови, но ќе го поттикне и градењето.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе