Вучиќ за Косово: Може да ни се случи некаков конфликт

Претседателот на Србија Александар Вучиќ кажа дека не треба на децата да им се остава замрзнат конфликт кога станува збор за прашањето на Косово.

EPA-EFE

„За мене е важно да кажа дека конфликтот во Нагорно Карабах покажа како замрзнат конфликт може да ескалира во вистинска катастрофа“, кажа Вучиќ наведувајќи дека мора да се извлечат поуки и лекции.

„Една од нив е дека не треба на нашите деца да им оставиме замрзнат конфликт. Компромис не значи дека ќе постигнеме, бидејќи за тоа се потребни две страни“, кажа српскиот претседател.

Наведе и дека светот, освен со соопштенија, не е спремен да реагира, а што и да се случи, на крајот мора да сметате на сопствените сили.

„Затоа Србија ќе продолжи да јакне економски и воено.

Може да ни се случи некаков конфликт, мораме да водиме сметка за иднината на нашите деца и иднината на Косово и Метохија“, истакна Вучиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе