Од Ѓукановиќ

Вучиќ: Тешки пораки доаѓаат од Црна Гора

Српскиот претседател Александар Вучиќ денеска рече дека тешки пораки за Србија доаѓаат од Црна Гора.

Претседателот на Демократската партија на социјалистите, Мило Ѓукановиќ, им порача на граѓаните во Тиват „да не дозволат да се злоупотребува нивната верска слобода на начинот на кој се злоупотребува деновиве за да се сруши Црна Гора и да не дозволат да бидат дел од тоа лудачко движење“.

„Ова се тешки пораки за нас. Ќе видиме, прво нека се изјасни српската црква во Белград, а потоа ќе донесуваме заклучоци за тоа што и како да се продолжи“, им рече Вучиќ на новинарите во Дрвар, пренесоа агенциите.

Тој рече дека не сака да се меша во црковните, а особено во духовните теми, но дека српската црква отсекогаш била чувар не само на духовниот живот, туку и на националното битие.

„И тогаш гледате од различни извори, и од црковни и од државни, дека велат дека тоа не е српска, туку некоја православна црква. Па тоа ќе го прават на Косово, како што правеа порано во Хрватска. Само за да не биде српска“, рече Вучиќ.

Мојата заложба е конечно законите и прописите наместо инструмент за спроведување лични интереси, да ја добијат вистинската функција, заштита на интересите на граѓаните. За жал...

повеќе