Вучиќ: Со години слушам дека ќе го предадам Косово, а секојдневно се борам за својот народ

Претседателот на Србија Александар Вучиќ изјави денес дека веќе осум години слуша дека ќе го предаде Косово, иако, како што тврди, секојдневно се бори за да ја поправи позицијата на тамошниот српски народ.

EPA-EFE

„Веќе осум години слушам дека јас сум тој што ќе го предаде Косово, а јас се трудам секој ден да се борам за нашиот народ на Косово. Додека некои на тастатура пишуваат колку сум грд, дебел и одвратен, јас работев и вчера и преквчера цел ден. И не бев со своите деца, како што беа многу други. И така безброј викенди и одмори“, кажа Вучиќ на прес-конференција на прашањето да ја искоментира изјавата на академикот на Српската академија на науки и уметности (САНУ) Матија Беќковиќ на погребот на митрополитот Амфилохије дека „Косово ќе го предаде само кукавица“.

Тој истакна дека не е случајно тоа што Србите на Косово секогаш речиси едногласно давале поддршка на рационалната и одговорна политика, а „не на хушкачи“.

„Сите се почитувачи на косовскиот завет во опкружувањето, и љубители на големите и значајни Срби, а не можат ништо да направат против независноста на Косово (да ја повлечат независноста), но ние и тоа ќе му го припишеме на велепредавникот Вучиќ. И уште ќе му солиме памет дека е предавник...“, кажа српскиот претседател.

Зборувајќи за односите во регионот, Вучиќ кажа дека ги замолил членовите на новата српската влада во однос на критиките од соседните земји „повеќе да трпат и помалку да одговараат“.

„Ги замолив да не влегуваме во политички кавги, да ги пуштиме да зборуваат лошо за нас, а дека ние не мора на прва топка да одговараме. Тоа не значи дека од некого се плашиме, туку дека сакаме добри и подобри односи со сите и само во економијата и стапката на раст на БДП сакаме да се натпреваруваме со сите“, кажа Вучиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе