Вучиќ најчудната честитка за изборната победа ја доби од хрватскиот претседател

Претседателот на Хрватска Зоран Милановиќ му ја честиташе победата на српскиот претседател Александар Вучиќ на изборите.

EPA-EFE

„Повикав на соработка со Србија и да се определат каде сакаат да бидат, бидејќи Србија е далеку“, кажа Милановиќ.

Тој кажа дека им честита на победниците, со сите, како што кажа, деформации на демократијата.

„Јас им честитам, го кажувам тоа без цинизам. Србија мора да се определи дали е со Западот. Таа географски е запад, а што се однесува до политичката определеност, тоа мораат да го одлучат. Јас зборував дека хрватскиот напредок во последните 30 години е двострана приказна. Ние очекувавме да бидеме развиени како Шпанија, а не сме. Но сме поразвиени од Србија, меѓутоа тоа не е доволно“, кажа Милановиќ.

Хрватскиот претседател порача дека сака да има нормални соседи.

„Србија не е беда, но некои појави се. Беда е фрустрацијата кога не напредуваш со темпото со кое си способен, а тоа Србија е. Србија имаше камелеонска политика, ја сакаат Србија за која се мала фуснота. Сега Русија отиде по некој пат, а каде остана Србија? Сега мора да одлучат за што се. Тоа со Русија е фикција, илузија“, кажа тој и додаде дека Србите се посебна политичка категорија.

„Полни со талент, шарм, понекогаш со автодеструкција. Јас сакам да имам нормални соседи. Луѓе кои нема да се фалат дека купиле некакви користени авиони и да се натпреваруваат со Хрватска кој е посилен“, кажа Милановиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе