Вучиќ: Ќе одбијам средба со Трамп ако бараат да го признаеме Косово

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека очекува изненадување на претстојните преговори меѓу Белград и Приштина во Вашингтон, имплицираше дека тоа ќе подразбира заемно признавање на Србија и Косово, и рече дека во тој случај тој ќе одбие средба со претседателот на САД, Доналд Трамп.

Тој на ТВ Пинк наведе дека во тој случај, „тој би бил или првиот претседател на Србија кому му е понудена билатерална средба со претседателот на Соединетите Држави и дека би бил првиот претседател на Србија што тоа го одбил“.

„Мислам дека знам каква може да биде содржината на тоа изненадување... и во тој случај ќе го одбијам состанокот со Трамп и (премиерот на Косово Авдулах) Хоти“, рече Вучиќ.

Тој изјави дека претстојните преговори „нема да бидат лесни и едноставни“ и дека овој процес на Србија ѝ го отежнуваат претходните власти, кои „пред 10-12 години“ ги пренесоа преговорите од Обединетите нации во Европската Унија.

„Нашата платформа може да биде 'правете сè што е спротивно на тие претходните'. Ние сме ставени во ситуација да почитуваме акти што биле донесени на катастрофален начин“, рече Вучиќ.

Вучиќ исто така рече дека поддршката за неговата политика се гледа во поддршката што тој ја ужива меѓу гласачите во Косово.

„За мене е многу важно што мислат луѓето на Косово, нашите резултати таму не се малку повисоки во однос на другите делови на Србија“, рече Вучиќ.

Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис.

повеќе

Економската стратегија има за цел да се реализираат можностите на дигиталната трансформација, да се зајакне соработката во областа на климатските промени, енергетскиот сектор, човечкиот развој и безбедноста на храната.

повеќе

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе