Преговара и со руски и со кинески компании

Вучиќ: До крајот на декември ќе обезбедиме 1,8 милиони Фајзер вакцини

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска во вонредно обраќање до јавноста рече дека Србија обезбедила веројатно 1,8 милиони дози вакцина Фајзер Бајонтек против корона, но дека се водат дополнителни преговори и со руски и кинески компании, затоа што е потребна поголема количина, пренесува РТС.

„Заедно со Владата на Србија, тргнавме во потрага по вакцини, да ги набавиме најбезбедните вакцини на најбрз начин и да го запреме катастрофалното влијание на короната врз животот на луѓето во Србија, но и врз економијата. Преку системот Ковакс, обезбедивме 1.800.000 дози од вакцината Фајзер Бајонтек, веројатно, но преговараме и со кинески и руски партнери, бидејќи ни требаат многу поголеми количини.

„Планираме до крајот на јануари да обезбедиме вакцини за целиот здравствен сектор, армијата и полицијата“, рече Вучиќ.

Тој додава дека веднаш потоа би се вакцинирале ранливите групи, луѓето кои страдаат од најтешки болести и најстарите граѓани, а дури потоа средовечните и помладите лица.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе