Вучиќ до Ердоган: Косово не е турско

Коментирајќи ја најавата на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган дека ќе почне со лобирање за независноста на Косово, претседателот на Србија Александар Вучиќ кажа дека ќе разговара со него.

EPA-EFE

„Ердоган е голем политичар, реално, и Турција е голема сила. Ќе се обидам да разговарам со него. До 1 септември, според Вашингтонскиот договор, двете страни имаат обврска да нема лобирања за признавање ниту за отпризнавање“, кажа Вучиќ.

„Ако од 1 септември, до кога важи договорот, почнат, ни останува да се браниме“, додаде српскиот претседател.

„Турција е голема сила, Ердоган е голем лидер, јас сум мал и занемарлив и Србија е помалку значајна, но не е толку мала за да не се обиде да се спротивстави, бидејќи го штитиме своето. Косово не е турско и не ѝ припаѓало на Турција и нема. Ни останува да се браниме“, кажа Вучиќ.

Додаде дека верува дека Ердоган ќе го ублажи својот став, но ако не го ублажи, Србија ќе се бори.

„Ние немаме алтернатива. Ќе го штитиме народот на Косово и Метохија, но ќе го видите и тоа дека ни ние не сме толку мали“, кажа Вучиќ.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе