Реакција на изјавата на Изетбеговиќ

Вучиќ: Да повикав јас на независност на Република Српска ќе завршев во Хаг

Некои мислат дека Србија не е доволно прегазена и понижена и дека само прегазена и понижена Србија е добра Србија, изјави српскиот претседател Александар Вучиќ.

Тој ова го изјави по повод ставот на Бакир Изетбеговиќ за признавањето на Косово и Метохија и оцени дека таа изјава ќе има далекусежни политички и правни последици, пренесуваат српските медиуми.

„Ова интервју комплицира многу нешта во регионот“, кажа Вучиќ, а на релативизирањето на тежината на изјавата на Изетбеговиќ возврати со забелешка дека доколку тој каже дека треба да се признае независноста на Република Српска – ќе заврши во Хаг.

Вучиќ смета дека интервјуто на Изетбеговиќ е комплексно со тешки последици и дека Србија сѐ сериозно ќе разгледа и ќе одговори, но и дека на Србија треба да ѝ биде јасно дека треба самата паметно да работи, бидејќи нема поддршка од меѓународната заедница.

„Станува збор за многу посериозна изјава отколку што кој било во Србија во овој момент може да процени“, кажа српскиот претседател.

Храбрите лидери можат да успеат со порака за надеж, отвореност и инклузивност и со промовирање на визија за напредок заснована на веродостојни реформи.

повеќе

Кога панаѓурот ќе помине, и кога наредното утро ќе се погледнете во огледало – сите работи што ве прават незадоволни од самите себеси и понатаму ќе бидат видливи: и изгледот, и навиките, и карактерот... Само идентитетот ќе ви го нема.

повеќе

Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција, доколку биде ратификуван, ќе влезе во аналите на историјата на дипломатијата.

повеќе