Научниците ги добија примероците од астероидот Рјугу

Ни се приближуваат вселенски објекти, НАСА го вклучи алармот за 5 карпи упатени кон нас

НАСА предупредува за пет вселенски карпи упатени кон Земјата оваа недела, токму кога јапонската вселенска агенција го комплетираше спуштањето на првиот материјал од внатрешноста на астероид во светот, пред да ја продолжи планетарната одбранбена извидничка мисија.

Фото: ЕПА

Центарот за проучување блиски објекти до Земјата (ЦНЕОС) забележа пет астероиди насочени кон околината на Земјата, со дијаметар од над 20 метри, почнувајќи од 21-метарскиот 2020 XB1, кој на 7 декември ќе пролета покрај планетата на безбедно растојание од 3,1 милиони километри (кое се смета за „блиску“ според астрономските стандарди).

Потоа, денес, 8 декември, 2018 ПК21 (22 метри) и 33-метарскиот 2020 ВК3 (приближно половина од крилјата на авионот 747) ќе пролетаат на 4,6, односно 3,8 милиони километри.

Веднаш следниот ден, со дијаметар од приближно половина од висината на Триумфалната капија во Париз, 26-метарскиот ХД 2020 ќе пролета на 4,8 милиони километри.

Последен на 11 декември ќе биде астероидот 2020 ВЦ7, со димензии од 55 метри, или долг колку висината на Кривата кула во Пиза, на растојание од 5,6 милиони километри.

Додека се одвиваат сите овие (релативно) блиски пролетувања, истражувачите во Јапонската агенција за вселенско истражување (ЈАКСА) ќе ги анализираат првите примероци од внатрешноста на астероид во светот, кои викендов безбедно слетаа во Австралија и може да дадат индиции за потеклото на сончевиот систем и доаѓањето на животот на Земјата.

Сондата Хајабуса2 во саботата успешно исфрли мала, 40-сантиметарска капсула од височина од 220.000 километри, со скапоцен товар земен од далечниот астероид Рјугу, лоциран на околу 300 милиони километри од нас.

Јапонскиот астронаут Соичи Ногучи, кој сега е на шестмесечна мисија на Меѓународната вселенска станица (ИСС), објави на Твитер дека ја забележал капсулата на пат кон Земјата додека летала покрај станицата.

„Тукушто ја забележав Хајабуса2 од ИСС! За жал, не е доволно светло за рачна камера, но уживав додека ја гледав капсулата!“, рече радосниот Ногучи.

Потповршинската карпа, врз која научниците се надеваат дека во голема мера не влијаело вселенското зрачење, ќе биде подложена на прелиминарен безбедносен преглед во австралиска лабораторија пред да биде испратена во Јапонија.

„Ќе испитаме дали Рјугу е потенцијален извор на органска материја и вода на Земјата кога се формирал сончевиот систем и дали тие сè уште останале недопрени на астероидот“, рече експертот за вселенски карпи на Австралискиот национален универзитет Тревор Ајрланд.

Во меѓувреме, вселенското летало „Хајабуса2“, кое помина 1,5 година кај Рјугу, веќе тргна на нова експедиција кај друг далечен астероид, 1998KY26, на патување што се очекува да трае 10 години. Дел од оваа следна мисија ќе содржи и истражување на начини да се спречи метеоритите да ја погодат Земјата.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе