Врховниот суд на САД го укинува правото на абортус

Милиони жени во Соединетите Американски Држави ќе го изгубат законското право да направат абортус, откако Врховниот суд ја поништи пресудата во случајот Ро против Вејд, со кој тоа право пред 50 години беше легализирано низ земјата.

EPA-EFE

Пресудата ќе ги трансформира правата на абортус во САД, а одделни држави сега можат да ја забранат постапката.

Се очекува половина американски сојузни држави да воведат нови ограничувања или забрани.

Тринаесет од нив веќе усвоија таканаречени закони кои автоматски ќе го забранат абортусот по пресудата на Врховниот суд. Се очекува тоа да го направат уште 26 американски држави.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе