Врховниот суд ја одобри Трамповата забрана за влез од шест муслимански земји

Американскиот Врховен суд одлучи дека забрана за влез во САД за државјаните на шест мнозински муслимански земји може да стапи на сила.

Седум од деветмината судии го одобрија барањето на администрацијата на претседателот Доналд Трамп да се укинат блокадите кои ги воведоа пониските судови.

Трамп потпиша три верзии од спорниот указ откако во јануари ја презема претседателската должност.

Одлуката на американскиот Врховен суд значи дека веднаш ќе стапи на сила забраната за луѓето кои сакаат да влезат во САД од Иран, Либија, Сирија, Јемен, Сомалија и Чад. Нижите судови претходно ја ограничија забраната на луѓе кои немаат семејства или какви било други врски со САД.

Жалби на забраната вложија и сојузната држава Хаваи и Американската унија за граѓански слободи, тврдејќи дека со неа се дискриминираат муслиманите, дека е спротивна на американскиот устав и дека ги крши имиграциските закони.

Трамп првата забрана ја издаде во јануати, а втората изменета верзија во март откако првата ја блокираа неколку судови.

Втората одредба истече во септември по долга правна битка и е заменета со сегашната верзија.

Албанците сакаат да се поврзат со Илирите, Бугарите со Траките, а според нашите политичари и гласните негатори само ние немаме такво право, а за тоа има најмногу доказателства во македонскиот јазик, но и во фолклорот, носиите, архитектурата, музиката...

повеќе

Мухамед Али Џина ѝ приговараше на соседната земја зошто се нарекува себеси Индија, а не Хиндустан.

повеќе

Откочувањето на политичките кризи со помош на форматот на лидерските средби не е најдобриот начин, но засега е најуспешниот за излез од повремената политичка кратковидост.

повеќе