„Вонредна кочница“: Холандски пратеници бараат воведување визи за Албанците

Четири холандски пратеници иницираа укинување на привремениот безвизен режим за албанските државјани во шенген-зоната.

Како што се наведува, станува збор за иницијатива во рамки на борбата против организираниот криминал.

Предлогот е усвоен од страна на Парламентот на Холандија на 11 април. По што Парламентот од владата на Холандија ќе бара да ѝ предложи на Европската комисија да ја започне постапката „вонредна кочница“, која овозможува суспензија на безвизниот режим, пренесува сајтот Шенген виза инфо.

За време на расправата во парламентот пратениците наведоа дека дошло до пораст на криминалните активности на албанската мафија во Холандија и дека овие криминални организации ја злоупотребуваат можноста да патуваат низ Европа без визи.

Предлогот е иницирана од страна на пратениците на Христијанско-демократската, Либерално-конзервативната партија, Социјалистичката партија и Христијанската унија.

Мерката „вонредна сопирачка“ се предвидува со Регулативата ЕК 1289/2013 и дозволува суспензија на безвизниот режим за државјаните од третите земји во одредени околности кои се сметаат за „вонредни ситуации“ и може да биде воведена со мнозинство гласови од членовите на Европската комисија.

Во јануари 2018 година, Франција се закани дека ќе воведе визен режим за Албанците, откако  во 2017 година примила 7.630 барања за азил од Албанците.

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе