Во трката за британски премиер останаа двајца: Борис Џонсон и Џереми Хант

Џереми Хант ќе се соочи со Борис Џонсон во трката за функцијата британски премиер откако Мајкл Гоув беше елиминиран во најновото гласање на ториевците.

Гоув беше поддржан од 75 пратеници - само два гласа помалку од 77-годишниот Хант.

Џонсон, кој се смета за фаворит во трката, беше поддржан од 160 конзервативни пратеници.

Тој и Хант сега ќе се натпреваруваат во вториот круг кај околу 160.000-те члена на партијата, а победникот ќе биде објавен в недела на 22 јули.

Сите 313 конзервативни пратеници гласаа - а евидентирано е едно неважечко гласачко ливче.

Силите на антиглобализацијата веќе стануваат доволно моќни да и зададат значаен удар на светската економија. 

повеќе

Не се соочуваме со вооружен конфликт, туку со војна на мисли. Чувството на страв, несигурност или територија по самоубиствен напад, никогаш повеќе не можеш да го вратиш.

повеќе