Во Солун уапсени 8 бугарски Роми зашто си ги терале децата да просјачат

Осум бугарски Роми во средата се уапсени во пристанишниот град Солун и обвинети од јавниот обвинител за експлоатација на нивните деца и нивно изложување на опасност.

Фото: ЕПА

Според обвиненијата, тие ги принудувале децата да просјачат по солунските улици, да бараат храна во ѓубрето, а нивните парични добивки ги користеле за да се коцкаат во казино во Бугарија.

Апсењата биле извршени по четиримесечна истрага од единицата за организиран криминал во градот.

Случајот вклучува експлоатација на осум деца, сите на возраст под 11 години, пренесе Екатимерини.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе