Во Словачка повторно уапсен Италијанецот за кого пишуваше убиениот новинар

Словачките власти повторно го уапсеија италијанскиот бизнисмен Антонино Вадала, кој е осомничен за убиството на словачкиот истражувачки новинар Јан Кучијак и неговата девојка Мартина Кушнирова, изјави портпаролката на словачкото обвинителство Андреа Предајнова.

Како што соопшти, Антонино Вадала е повторно уапсен утринава во источниот град Михаловце.

Предајнова изјави дека Вадала е уапсен откако италијанскиот суд издал европска потерница по него поради злосторства поврзани со наркотици. Италија бара негова екстрадиција, пренесуваат агенциите.

Антонино Вадала

Вадала е еден од седумте Италијанци кои претходно беа уапсени како осомничени за убиството на словачкиот истражувачки новинар Кучијак и неговата девојка.

Во последната незавршена тема, Кучијак пишувал за влијанието на италијанската мафија во Словачка и нејзините можни врски со луѓе блиски до словачкиот премиер Роберт Фицо.

Во дипломатијата како гранка од јавно политичкиот живот професионалните кадри треба да бидат повеќе застапени од политичките.

повеќе

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе