Во САД ќе биде погубена првата жена од 1953 година

Соединетите Држави одредија датум за погубување на Лиза Монтгомери, и таа ќе биде првата жена погубена во САД по повеќе од шест децении.

Фото: ЕПА

Министерството за правда соопшти дека Монтгомери требало да добие смртоносна инјекција на 8 декември 2020 година. Таа во 2004 година е осудена дека задавила жена од Мисури, која била бремена во осми месец, а потоа ја исекла и ѝ го земала детето, пишува Си-ен-ен.

Последната жена погубена во САД била Бони Браун Хеди. Таа била осудена за киднапирање и убиство, а нејзината смртна казна била извршена на 18 декември 1953 година. Истата година биле погубени Етел Розенберг заедно со нејзиниот сопруг, кои биле осудени за шпионажа.

Монтгомери се наоѓа во федералниот затвор во градот Тере Хауте, Индијана.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе