Во Помпеја најдени одлично сочувани останки од луѓе што загинале во ерупцијата во 79 година (ФОТО)

Археолозите откриja одлично зачувани останки од двајца мажи што загинале во ерупцијата на Везув во 79 година.

Тоа е една од најпознатите вулкански ерупции во историјата, во која бил уништен римскиот град Помпеја. Античките Римјани во градот во подножјето на планината Везув ерупцијата ги затекнала целосно неподготвени, па многумина останале скаменети од лавата што ги покрила.

Речиси 2.000 години подоцна, поради сето ова, Помпеја стана едно од најважните археолошки наоѓалишта во историјата.

Останките се пронајдени во местото Цивита Џулијана, 700 метри северозападно од центарот на античка Помпеја, во подземна просторија на голема вила каде што се вршат археолошки ископувања. Едниот од нив веројатно бил со повисок социјален статус и бил на возраст меѓу 30 и 40 години. Под вратата археолозите пронашле остатоци од волнена наметка.

Другиот човек, веројатно на возраст меѓу 18 и 23 години, бил облечен во туника и имал неколку нагмечени пршлени, што укажува дека бил роб што работел напорно.

Забите и коските на мажите се добро зачувани, а празнините во коските експертите најпрво ги пополниле со гипс, кој се стврднал, а потоа ги ископале, за да не се искршат.

„Овие две жртви најверојатно се обиделе да побараат засолниште околу 9 часот наутро, кога ги однел пирокластичниот бран“, рече Масимо Осана, директор на археолошкиот локалитет. „Тие починале од ефектите на термичкиот шок, како што укажуваат нивните стегнати нозе и раце.“

Министерот за култура Дарио Франческини рече дека откритието го истакнува статусот на Помпеја како „неверојатно место за истражување и студирање“.

Во времето на вулканската ерупција во Помпеја во 79 година н.е., имало околу 13.000 жители. Остатоците од градот биле откриени дури во 16 век, а организираните ископувања почнале околу 1750 година. Но од неодамна вниманието е насочено кон обидот да се запре распаѓањето и пропаѓањето на вредните урнатини.

Објавено

Недела, Ноември 22, 2020 - 09:26

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе