Во Палестина по повеќе од деценија ќе се одржат избори

Палестинската управа објави дека ќе се одржат првите парламентарни и претседателски избори по повеќе од десет години, во последниот од низата обиди да се стави крај на тензиите меѓу движењето Фатах на претседателот Махмуд Абас и исламистичкото движење Хамас.

EPA-EFE

Последните избори во 2006 година резултираа со изненадувачка победа на Хамас, со што уште повеќе се продлабочи политичкиот јаз меѓу двете страни, а по што Хамас во 2007 го зазеде Појасот Газа. Хамас со години одолговлекува со свикувањето нови избори.

Палестинската управа, која располага со ограничена власт на окупираниот Западен брег, ќе ги одржи изборите на 22 мај, а претседателските на 30 јуни, објави кабинетот на Абас.

„Претседателот им даде упатства на изборната комисија и сите државни тела да го почнат демократскиот изборен процес во сите градови и татковината“, пишува во прогласот на кабинетот на Абас, алудирајќи на Западниот брег, Газа и источен Ерусалим.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе