Во ОН денес се гласа за резолуција Русија да ѝ плати воена отштета на Украина

Генералното собрание на Обединетите нации ќе гласа денес, на иницијатива на неколку западни земји, за резолуција со која Русија би се прогласила за одговорна за кршење на меѓународното право поради нападот на Украина, поради што би морала да плати воена отштета.

EPA-EFE

Во нацрт резолуцијата, во кој увид имала агенцијата Асошиејтед прес, се заклучува дека треба да се воспостави „меѓународен механизам за репарација на штетата, загубите или повредите“ настаните поради „неправедните постапки“ на Русија против Украина.

Со резолуцијата се предлага 193 држави членки на Генералното собрание на ОН, во соработка со Украина, да формираат „меѓународен регистар“ во кој би се документирале тврдењата и информациите за штетите, загубите и повредите кои Русија им ги нанела на Украинците и нивната влада, наведува АП.

„Западните земји се обидуваат, со помош на Генералното собрание на ОН, да им дадат некаков привид на легитимитет на обидите за присвојување на замрзнатиот руски имот“, порача заменикот на постојаниот претставник на Русија во ОН Дмитриј Полјански.

Агенцијата РИА Новости додава дека Полјански истакнал дека „дури и нестручните луѓе сфаќаат дека станува збор за политизација, како и дека усвојувањето на таквиот документ би било безвредно“.

„Генералното собрание дури нема ни овластувања да се вклучи во репарациите. Попрецизно кажано, рускиот замрзнат имот на Западот“, кажа Полјански.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе