Убиени 74 илјади луѓе

Во Нагасаки е одбележана годишнината од американскиот атомски напад

Во Нагасаки денес на церемонија им беше оддадена почит на жртвите на американскиот атомски напад на тој јапонски град на 9 август 1945, во кој беа убиени 74.000 луѓе.

EPA-EFE

Градоначалникот на Нагасаки Томихиса Тауе во својот говор во Паркот на мирот кажа дека нуклеарното оружје може да се користи сè додека постои, и дека неговото елиминирање единствениот начин да се спаси иднината на човештвото.

Додаде дека руската инвазија на Украина на светот му покажала дека уште еден нуклеарен напад не е само грижа, туку и „реална и актуелна криза“.

Соединетите Американски Држави на 6 август 1945 ја фрлија првата атомска бомба во светот на Хирошима, која го уништи градот и уби 140.000 луѓе. Три дена подоцна втора бомба беше фрлена на Нагасаки, по што Јапонија безусловно се предаде на 15 август.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе