Во Калифорнија беснее пожар, почнаа евакуации на населението (ВИДЕО)

Пожар потпомогнат од ветерот го пустоши северното подножје на калифорниската долина Сан Фернандо, зафаќајќи 30 квадратни километри земја, при што се запалиле најмалку 25 куќи, а илјадници луѓе морале да ги напуштат домовите.

Пожарот Седлриџ, кој изби во четвртокот вечета во Силмар, со помош на силниот ветер набрзо се прошири на запад кон Портер ренч и други општини.

Во текот на ноќта беа наредени евакуации на населението за околу 23.000 домаќинства во појасот кој опфаќа околу 100.000 жители.

Властите предупредија дека и други општини во близина на пожарот мора да бидат спремни да го напуштат подрачјето во моментот кога ќе објават дека ветерот го сменил правецот.

„Фактот дека членовите на заедницата рано ги послушаа предупредувањата за евакуација прави голема разлика, овозможувајќи им на пожарникарите да влезат во општините и да го заштитат имотот“, кажа заменик командантот на пожарникарската станица во Лос Анџелес Дејвид Ричардсон.

За разлика од него, командантот на полицијата на Лос Анџелес Мајкл Мур кажа дека видел сопственици на куќи како стојат во своите дворови. Тој ги повика жителите да се евакуираат штом биде издадена наредба.

„Тие поединци не се доведуваат само себеси во опасност, туку и оние кои први доаѓаат на помош, полицајците и пожарникарите кои чувствуваат потреба и желба да ги спасат“, кажа Мур.

Еден пожарникар добил помали повреди борејќи се со огнената стихија.

Над 1.000 пожарникари продолжуваат да се борат со огнот од воздух и од земја, а најавено е дека ветерот денес ќе ослаби, што ќе им ја олесни работата.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе