Во Италија, околу 99 проценти од смртните случаи се оние кои не ја завршиле имунизацијата

Околу 99 проценти од смртните случаи како последица на зараза со коронавирус, регистрирани од 1 февруари до 21 јули во Италија, се лица кои не го завршиле процесот на имунизација.

Фото: ЕПА

Од Италијанскиот институт за високо здравје (ИСС) соопштено е дека само 423 од 35.776 лица што починале, се оние кои завршиле имунизација, што одговара на 1,2 проценти.

Во анализата на ИСС е наведено дека станува збор за лица постари од 80 години кои го завршиле циклусот на вакцинација.

Константирано е дека во оваа група имало неколку патолошки нарушувања, а особено акутна респираторна инсуфициенција била водечка меѓу овие нарушувања.

До денес во Италија, каде масовната кампања за вакцинација е започната на 27 декември 2020 година се администрирани 66.469.852 дози вакцини.

Повеќе од 31 милион луѓе ја завршиле вакцинацијата.

Италија во четвртокот најави нови мерки поради сè поголемиот број случаи на делта варијантата, продолжувајќи ја вонредната состојба до 31 декември.

Доказ за вакцинација или негативен резултат на тест за ковид-19 е потребен доколку некој сака да учествува на одредени општествени настани, вклучително и исхрана во затворен простор.

Легенда под Главна слика

Фото: ЕПА

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе