Во Британија се забележани 30 случаи на згрутчување на крвта по вакцинирање со Астра зенека

Британскиот регулатор соопшти дека досега се идентификувани 30 случаи на згрутчување на крвта по администрација на 18 милиони дози на Астра зенека, 25 повеќе во однос на претходниот извештај, пренесе Ројтерс.

На 18 март, регулаторот извести за пет случаи на згрутчување на крв на 11 милиони употребени дози. Вчера е известено за 22 случаи на формирање тромб во мозокот и уште осум други случаи на згрутчување крв кај луѓе со многу мал број на тромбоцити на 18,1 милиони дози вакцина.

Регулаторната агенција за лекови и здравствени производи соопшти дека не добила такви извештаи по употребата на вакцината Фајзер/Бајонтек.

Здравствените власти продолжуваат да веруваат дека придобивките од вакцината во превенцијата на заболување од коронавирус далеку го надминува можниот ризик од крвни згрутчувања.

Некои држави ја ограничија употребата на Астра зенека, додека други продолжија да ја користат.

Извештаите за ретка појава на коагулација на крвта сè уште се испитуваат.

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе